Főoldal > Szakírás > Samsung-üzem, Szigetszentmiklós

Samsung-üzem, Szigetszentmiklós

Rekordidő alatt készült el Szigetszentmiklós határában, a Leshegy Ipari Park területén a Samsung elektromechanikai gyára. A tervezés négy, a kivitelezés pedig mindössze hét hónapot vett igénybe. Ezzel igazolódni látszik a tervező-lebonyolító Tecton Kft. integrált tervezési módszerének hatékonysága.

Az integrált tervezés alkalmazásakor a tervező nem a papíron megvalósuló dokumentációt tekinti a folyamat végállomásának, hanem a kulcsrakészen átadott épületet. Ennek a módszernek az ipari létesítmények építésénél mutatkoznak meg az előnyei, mivel az építtető ütemterve jelentősen -túlnyúlik- a kivitelezés befejezésén. Ugyanis a gyárak termelését és az abból származó bevételeket előre prognosztizált ütemben kell teljesíteni, s néhány napos kiesés messze meghaladhatja a teljes építési költséget. Ezért kell az építésnek gyorsnak - s ami ennél talán még fontosabb szempont -, rugalmasnak lennie. A rugalmasság pedig azt jelenti, hogy a beruházó nem lehet kiszolgáltatott a kivitelezőnek (például ha a kivitelező csődbe megy, hosszú időre leállhat egy építkezés). Éppen ezért nem alkalmaznak generálkivitelezőt, hanem az integrált folyamatban részt vevő mérnök irányítja és szervezi a munkálatokat. Folyamatosan tenderezteti a soron következő munkafázisokat, s egyenként köt azokra szerződést. Nem ritka - ahogy ez a cikkünkben bemutatott gyár esetében is történt -, hogy az építési és a termelési ütemtervet -összecsúsztatják-: az építés befejező szakaszában beüzemelik a gyártósorokat, s megkezdik a próbatermelést. Ez speciális felkészültséget igényel a kivitelezőtől, jelen esetben a külső burkolatok szerelését, illetve a PVC-padlók polírozását pormentesen kellett megoldani.


A nagy fesztávú csarnok keresztmetszete

A 14 ezer m2 bruttó alapterületű épület előregyártott vasbeton szerkezetű, melynek pillérei kehelyalapokon állnak. Az építési terület mellett található horgásztó nem befolyásolja kedvezőtlenül a talajvíz állását, az alapozási sík a várható vízszint fölött maradt. A létesítmény legnagyobb egysége focipálya-méretű, 45x90 m-es, közbülső alátámasztás nélküli emeleti gyártótér. A megrendelő kívánságára alakították ki ezt a gyárépületeknél is szokatlanul nagynak számító csarnokot, amely a költségeket is növelte, ám később kamatostul megtérülhet, mivel az évek, évtizedek alatt folyamatosan fejlesztett gyártósorok így rugalmasan telepíthetőek lesznek. Az áthidalást egyedileg gyártott rácsos tartószerkezettel oldották meg. Egy acéltartó két darabból áll, egy elem mérete: 22,5x4,20 m. A tartóelemeket négyesével, külön útvonalengedéllyel szállították a terepre, s nagy szilárdságú feszített csavarozással illesztették össze az elempárokat. A szokatlanul nagy fesztávok miatt a megrendelő megvizsgáltatta a csavarkapcsolatokat. Kijelölt pontokban a keretállások alsó övének homloklemezes kapcsolatainál nyomatékmérő kulccsal végezték a méréseket, s mindenütt rendelkeztek a csavarok az előírt feszítéssel. Naponta 2-3 tartó beemelése volt megoldható. A szerkezetnek hóteherrel együtt középen 5 cm-es mozgása lehet, s ezért a válaszfalakat csúszókapcsolattal kellett illeszteni. A rácsostartó alá befüggesztve szerelték fel az épület gépészeti vezetékeit, ami miatt a munkaterek feletti álmennyezetet modul elemekből kellett kialakítani, hogy a karbantartás zavarmentes lehessen. Az oldalfalak szendvicspanel szerkezetűek, a belső válaszfalak gipszkartonból készültek. A tetőzet rácsostartóira szelemenváz, hőszigetelés és trapézlemez került, a többi rész vasbeton főtartókkal és fióktartókkal lett kialakítva. A kiszolgálóegységek 2000 négyzetméternyi területet foglalnak el.


Készül a tetőfödém vasalása
Készül az épület előre gyártott vasbeton szerekezete
Az óriási acélszerkezettel 45x90 m-es, közbülső támasztás nélküli teret alakítottak ki

Két darab 22,5x4,2 m-es elemből áll egy-egy tartó

A későbbi technológiai alkalmazások miatt érdekes építőanyag-vizsgálatot kellett végrehajtani a födémszerkezeten. Az egyik beépítendő gép 6 Hz-es frekvenciával működik, ezért a födém önrezgésszáma nem lehet 6, vagy ennek egész számú többszöröse. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének munkatársai egy jellemző födémszakasz önrezgésszámát helyszíni méréssel határozták meg. A födémhez induktív rendszerű gyorsulásmérőt rögzítettek, és gerjesztésként homokzsákokat ejtettek rá. A regisztrált jelek transzformációjával meghatározták a gyorsulások amplitúdóspektrumát. Ennek alsó maximumhelyéhez tartozó frekvenciát tekintették a födém önrezgésszámának. A mérések átlaga 15,3 Hz-re adódott, tehát a födém megfelelt a kívánt kritériumoknak.

Az irodaszárny árnyélkolója egyszerű és praktikus
Eqy jellemző homlokzati csomópont

Külön épületben kapott helyet a kazán és a többi közműellátást nyújtó egység, illetve a sprinklertartály és -központ, mely az épület és a benne dolgozók biztonságáról gondoskodik.

A gyár irodarésze átadás előtt
Megindul a munka az első gyártósoron

A kivitelezőknek az építés utolsó három hónapjában a már említett technológiai szereléssel párhuzamosan még egy komoly nehézséggel kellett megküzdeniük: a telket vámszabad területté nyilvánították. Ez pedig komoly szervezéssel és szigorú pénzügyi ellenőrzéssel jár. A nettó 2 milliárd forintos beruházás sikere remélhetőleg újabb befektetésre ösztönzi a külföldi építtetőket.

Hajnal Géza