Főoldal > Szakírás > Fény utcai piac, Budapest
 

Fény utcai piac, Budapest

1998 májusában adták át Buda legjelentősebb csomópontjánál, a Moszkva tér szomszédságában Magyarország legkorszerűbb piacát. A tervezők nem finomkodó középületnek álmodták meg, hanem élettel, nyüzsgéssel, elevenséggel, vidámsággal teli építménynek. A piac és a csarnok hangulatát igyekeztek ötvözni a fedett és egyben mégis nyitott, szellős, ugyanakkor védettséget nyújtó komplexummal.

Több mint ötven évig muködött a régi Fény utcai piac. Az utóbbi években a Tisztiorvosi Szolgálat -menetrendszerűen- be akarta záratni a finoman szólva sem minden igényt kielégítő, de sokak által mégis nagyon szeretett létesítményt. A II. kerületi önkormányzat 1995-ben hagyta jóvá a Retek utca-Fény utca-Lövőház utca által határolt háromszög rendezési tervét, mely nagy lökést adott az új piac megvalósulásának. Megalapították az önkormányzati tulajdonú Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft.-t, mely versenyeztetés eredményeként a Magyar Építő Rt.-vel kötött szerződést a beruházás végrehajtására. Utóbbi cég a terület teljes tömbrehabilitációjában is jelentős szerepet vállalt, miután a piaccal szomszédos új nagy épületek megvalósításának, nevezetesen a Mammut Üzletháznak és a parkolóháznak is generálkivitelezője volt. Ez sokban segítette az egymáshoz kapcsolódó beruházások koordinálását, csakúgy, mint a létesítmények összehangolt talajvízszigetelési, vízelvezetési rendszerének kialakítását, a külső közművek kiváltását, és a környéken lévő lakóházak házi csatornabekötését, mely szintén a beruházás költségein belül maradt.

Az új épületet ötszintesre tervezték, alatta parkolószinttel. A szintkülönbségeket lépcsőkkel, rámpákkal, galériás szerkezetekkel hidalták át. Az alsó két szinten vegyes kereskedelmi funkciójú üzleteket alakítottak ki, a Retek utca szintjéről induló két emeleten található a klasszikus piac. A második szint galériájára mozgólépcsővel lehet feljutni, hol az északi szárnyon a zöldségesek, a déli szárnyon a húsosok, halasok és vendéglátósok árusíthatnak. A két szárnyat hidakkal kapcsolták össze, melyeken az - asztalos - őstermelői árusítás kapott helyet.


A tetőszerkezetnél feszített- és kötszevényű acélfőtartókat építettek be váltakozó fesztávolságokon, közel 30 fokos hajlásszögben

A piac építését 1997 májusában kezdték meg a mélyépítési munkákkal. Már az építkezés ideje alatt védekezni kellet a Rózsadomb felől érkező rétegvizek ellen. Ezért a résfalazás hézagosan készült, a 40 cm-es alaplemez alatt pedig szivárgó-víztelenítő rendszert építettek ki Dörken felületszivárgó alkalmazásával, valamint víztelenítő kutakkal és automata szivattyúkkal. A résfalak 45-65 cm vastagok, melyeket 12-14 m-es ideiglenesen bennmaradó horgonyokkal stabilizáltak.

A monolit vasbeton szerkezet építését 1998. szeptember elején kezdték meg, és közel két hónap alatt be is fejezték a 6500 m3 szerkezeti beton és a 850 tonna betonacél beépítését. Mindehhez 32500 m2 zsaluanyagot használtak fel egyrészt az összes szint födémében kialakított, körülbelül 5x5 m-es szerelőnyílásba elhelyezett, másrészt a Fény utca járdájába telepített forgódaruk segítségével. Ezt a módszert - a szerelőnyílás alkalmazását - a helyhiány is szükségessé tette. Így az építkezés alig vett el területet a környező utcák forgalmától. A födémeket asztalzsalus rendszerrel készítették. A tetőszerkezetnél feszített I és körszelvényű acélfőtartókat építettek be változó fesztávolságban (8,3-16,5 m), közel 30 fokos hajlásszögben, hosszirányban -I- szelvényű szelemenekkel. A fémszerkezetre Wicona profilú héjalástartó szerkezet került, amire trapézkeresztmetszetű Ondex műanyag lemezeket erősítettek. A szigorú tűzrendvédelmi előírások miatt csepegve nem égő műanyagot alkalmaztak. Így a megolvadt műanyag nem terjeszti tovább a tüzet. A tetővel jól harmonizáló, szintén Wicona típusú alumínium profilokból készültek a korlát-, rács-, és lakatos szerkezetek, valamint a portálok. Ezek összhangja - különösen a portálszerkezeteké -, egyedülálló új épületeink (üzletházak, bevásárlóközpontok) között.

Elfektetve a tetőn állították össze az U300-as acélprofilokból kialakított 26 m-es reklámtoronyszerkezetet, mit az épület ÉK-i végén felállítva a vasbeton szerkezetbe betonozott papucsokhoz hegesztettek.


Piacszint

Parkolószint

Egy réteg modifikált bitumenes lemez felhasználásával szigetelték az alaplemezt és a résfalakat talajvíz és talajnedvesség ellen. A lapostetőkön, teraszokon közel 2500 m2 fordított rétegrendű, nehézlemezes vízszigetelés készült, míg a piac első szintjén kb. 1500 m2-nyi PVC szigetelést építettek be. A parkolószint feletti födémen 4 cm-es Heratekta hőszigetelést helyeztek el, az üzleti szinteken és a piacszinteken a fűtött terekben Austrotherm ATN-3 hő- és hangszigetelés készült. A lapostetőkön fordított rétegrend szerint 4-10 cm-es extrudált hőszigetelő lemezeket helyeztek el.

A közforgalmi területekre - az épület nyitottságából következően - 3-4 cm vastag aszfaltburkolat került majdnem 7000 m2-en. A Retek utcai üzletek előtt esztétikus beton burkolóelemekből készült a térburkolat. A parkoló látszó betonfelületét Tremix technológiával képezték ki, így becsiszolva a betonfelületet betömődnek a pórusok, ezért csak minimális víz juthat be a szerkezetbe, és emellett esztétikus a megjelenése is. A húsos- és zöldségkereskedésekben az ÁNTSZ előírásoknak megfelelően választották ki a szükséges (például csúszásmentes) burkolatokat és az íves lábazati elemeket.

Keresztmetszet
1. Piacüzemeletetés
2. Retek utca feletti második piacszint
3. Retek utcai első piacszint
4. Fény utcai üzleti szint
5. Lövőház utcai üzleti szint
6. Parkolószint

Az épület szellőzését légaknával oldották meg, a garázsnak önálló szellőztető rendszere van. Az OTP-fiókban és a Jééé diszkontban klimatizáló berendezés működik.

Nemcsak építészetileg a legkorszerűbb piac a Fény utcai, hanem a szeméttárolás szempontjából is. A szerves hulladékot hűtött kamrában tárolják, ahol biofilter segítségével biológiai szűrés történik, a - szagok - nem jutnak az utcára. A zöldséges hulladék szemétledobó és szemétlift segítségével kerül a szemétkezelő helyiségbe, ahonnan tömörítés után szállítják el. Fontos szempont volt a rejtett árufeltöltés is, melynek köszönhetően a húsárut csak az eladók pultjain láthatják a vásárlók.


A piac két szárnya közé bevilágító tetővel fedett udvar került

A Magyar Építő Rt. 1,3 milliárd forintért (+ áfa) vállalta el a munkát (az alatta lévő parkoló megépítését is, de az a Mammut Rt. megbízásából készült), és külön szerződött a 900 m2-es Jééé diszkont (200 millió Ft + áfa) és az 500 m2-es OTP-fiók (100 millió Ft + áfa) megépítésére.

A létesítmény bruttó alapterülete: 19140 m2 (a réginél húsz százalékkal nagyobb!), hasznos alapterülete: 17405 m2, értékesíthető alapterülete: 10891 m2. A piac megnyitására kiadott színes reklámújságban a környéken lakó közéleti személyiségek, színészek, tudósok állítják, hogy rövidesen sikerül belakniuk az új - agorát -. Az azóta eltelt időben szerzőnek volt alkalma kikérni a - kisemberek -, vásárlók és eladók véleményét is. A - híreseknek - igazuk lett: a mozgássérültektől a nyugdíjasokig, a munkanélküliektől a közeli irodaházakban dolgozókig mindenki megtalálta a helyét az új piacon, ami a tervezők és kivitelezők munkáját dícséri.

Hajnal Géza